Borstversteviging
Bij een borstversteviging verstevigen we het borstklierweefsel en zetten we de borst vast in een hogere positie. Een borstversteviging is aangewezen voor borsten die doorzakken. Bij een gewone borst bedraagt de afstand tussen de tepel en het sleutelbeen 19 à 21 centimeter of de tepel moet bij een staande positie boven de huidplooi onder de borst hangen. Wanneer de tepel lager hangt, spreken we van ptose. We onderscheiden drie gradaties van ptose, gekoppeld aan verschillende correctietechnieken.
Welke correctietechnieken voor borstversteviging onderscheiden we?
- Gradatie 1: de tepel ligt ter hoogte van de huidplooi onder de borst
Dit is de meest eenvoudige borstversteviging. Juist boven de tepel verwijderen we het teveel aan huid in de vorm van een ellips. Vervolgens herfixeren we de tepel opnieuw. Deze ingreep verloopt onder plaatselijke verdoving. De techniek leidt tot een zichtbaar litteken op de tepelbovenrand. Het resultaat is niet langdurig. - Graad 2: de tepel ligt 3 cm lager dan de huidplooi onder de borst
- Graad 3: de tepel ligt 6 cm lager dan de huidplooi onder de borst
Hier spreken we wel van een uitgebreide borstversteviging die zowel bij graad 2 als graad 3 onder algemene verdoving wordt uitgevoerd. We maken zo goed als de volledige borstklier los van de onderliggende spier. Vervolgens wordt deze opnieuw vastgemaakt en verstevigd op een hogere plaats. Deze borstverstevigingstechniek leidt tot een mooiere vorm en stevigere borsten.Deze techniek brengt wel de nodige littekens met zich mee. Tijdens de eerste consultatie bespreken we hoe we deze littekens laten evolueren. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Cfr. Raadpleging.
Wat bespreken we tijdens de kennismakingsconsultatie?
Tijdens de eerste consultatie bespreken we uw wensen. We geven uitgebreid toelichting over de littekens die gepaard gaan met een borstversteviging. We leggen u uit dat een borstversteviging nooit tot een honderd procent symmetrisch resultaat leidt.
Verder voeren we een borst- en borstkasonderzoek uit en controleren we uw rug op eventuele afwijkingen. Bij een familiale voorgeschiedenis van borstkanker, laat u nog voor de operatie een echomammografie nemen.
Hoe verloopt het ziekenhuisverblijf bij een borstversteviging?
De borstversteviging gebeurt bij gradatie 2 en 3 onder algemene narcose. Voor de operatie bespreekt u de verdoving met de anesthesist. Afhankelijk van de gebruikte techniek verblijft u maximaal één nacht in het ziekenhuis. Na de operatie verlaat u een dag later het ziekenhuis, voor uw vertrek verwijderen we een deel van het verband.
Welke nazorg is nodig bij een borstversteviging?
Eén week na de ingreep volgt een eerste controleconsultatie. Dan voeren we een verbandwissel uit. Tijdens de tweede week verwijdert de verpleegster de aangebrachte hechtingen.
Welke complicaties treden in zeldzame gevallen op na een borstversteviging?
Complicaties na een borstversteviging komen uiterst zelden voor. In de zeldzame gevallen spreken we over vooral over nabloedingen, infecties, wondproblemen, mindere littekens of een gebrek aan symmetrie.
Wanneer voeren we een tweede ingreep uit voor een borstversteviging?
Mogelijk volgt er een tweede ingreep om de littekens te corrigeren. Deze ingreep gebeurt buiten het ziekenhuis onder lokale verdoving.
In sommige gevallen is een kapselrafie onderaan de borst na negen maanden nodig. Deze ingreep creëert een mooiere en meer ronde onderpool van de borst.
Doet een borstversteviging pijn?
Een borstversteviging doet zelden of nooit pijn. Wanneer u een plotse of hevige pijn voelt, raadpleegt u best meteen een arts.
De eerste week ervaart u meestal geen pijn. In de tweede week zijn steken of bewegingspijn mogelijk. Deze volgen uit de inwendige littekenorganisatie.
Mag ik na een borstversteviging een BH dragen?
De eerste twee weken draagt u nog een verband en is een BH niet mogelijk. Na twee weken raden we een BH met beugel aan. De beugel zit best voldoende breed en comfortabel. Dit geeft de borst ruimte om te ontzwellen. De borst kan dan bovendien vrij indalen over de huidplooi onder de borst.
Hoelang is de periode van werkverlet na een borstversteviging?
Een borstversteviging leidt meestal tot twee à drie weken afwezigheid van het werk met bijhorend ziekteverlof.
Wanneer kan ik terug sporten na een borstversteviging?
Sporten kan opnieuw na drie weken.
Hoe bereid ik me voor op een borstversteviging?
Tien dagen voor de ingreep stopt u met roken. Zeven dagen voordien neemt u geen bloedverdunnende medicatie meer in.
Met bijkomende vragen of onduidelijkheden contacteert ons.
- Borstversteviging zonder prothese: 3300 euro + 21% BTW
- Borstversteviging met prothese: 4000 euro + 21% BTW